Tuesday, November 24, 2009

Ново сърце, нови мускули за Опел Корса


Опел Корса ще претърпи цялостна промяна През януари 2010 година основно в инженерно отношение. Обновената двигателна гама, подобренията по ходовата част и новите настройки на кормилната уредба ще осигурят на Corsa по-добро динамично поведение и значително по-нисък разход на гориво.

Тя се отличава с технологични нововъведения, които все още са изключение в сегмента на малките коли. Това са халогенни „завиващи” предни светлини AFL, отопляем волан и вградена в задната броня, уникална за марката Opel система FlexFix за превоз на два велосипеда. Corsa, която формира около 30 процента от общите продажби на Opel, се предлага в два различни варианта: подобната на купе версия с три врати и подходящ за семейства модел с пет врати.

Бензиновите двигатели на Opel Corsa отговарят напълно на емисионните стандарти Euro5. Всички двигатели са преработени така, че да осигуряват по-висок въртящ момент и в същото време се характеризират с до 13% по-нисък разход на гориво и емисии на CO2. Най-разпространените бензинови двигатели са вече с разход на горивото между 5,0 и 5,5 л/100 км, а максималните емисии на CO2 са само 129 г/км.

Най-мощният дизелов двигател в гамата на Corsa е 1,7 CDTI. Той също е с увеличена мощност и въртящ момент, но апетитът му за гориво е намален. Нарастването е съответно от 125 к.с. на 130 к.с.и от 280 Нм на 300 Нм, при същите обороти. Емисиите са намалени с 9% за версията с три врати, имат стойност от впечатляващо ниските 118 г/км CO2 срещу 130 г/км CO2 при предишната версия.
Corsa 1,7 CDTI достига скорост от 200 км/ч и ускорява от 0 до 100 км/ч за 9,5 сек. Благодарение на увеличената стойност на въртящия момент, сега автомобилът доускорява от 80 до 120 км/ч на пета скорост само за 9,3 сек. Новата версия ecoFLEX на Corsa, която отделя най-малко емисии, сега се задвижва от високотехнологичен двигател с мощност от 95 к.с. Дизеловият агрегат 1,3 CDTI е оборудван с турбокомпресор с променлива геометрия.

Той разполага с 27% повече мощност от този на предишното поколение Corsa ecoFLEX, въпреки че консумацията на гориво и емисиите на CO2 респективно са намалени с 10%. С въртящ момент 190 Нм, който е на разположение в диапазона от 1750 до 3250 об/мин, новата Corsa ecoFLEX се нуждае от едва 3,7 л/100 км, отделяйки при това едва 98 г/км CO2 във версията с три врати.

При версията с пет врати този показател е 99 г/км. Филтърът за твърди частици е част от стандартното оборудване, а индикаторът за превключване на по-висока предавка помага на водача да оптимизира разхода на гориво. Тази версия замества 1,3 CDTI ecoFLEX (75 к.с.) с емисии от 105 г/км CO2, който се предлагаше единствено като версия с три врати.

No comments:

Post a Comment