Wednesday, November 25, 2009

Камион на бъдещето Волво Trucks в уникален проект


Волво Trucks представи камиони от бъдещето на изложбата ITS в Стокхолм


Компанията планира да вземе участие в проекта EuroFOT, който има амбицията да събере информация и мониторинг на състоянието на европейските пътища и прилежащата им инфраструктура (мероприятието ще се проведе през следващата година)

Шведската компания Volvo Trucks се включва в поредния етап на широкомащабен проект по оценка на перспективата на използване на алтернативни видове гориво, които при изгаряне не отделят продукти, съдържащи вредни азотни съединения. Фирмата представи 14 товарни автомобила Volvo FH, които ще бъдат преобразувани за работа с такъв вид биогориво, като Bio-DME. Камионите ще проведат изпитания в четири града на Швеция от 2010 до 2012 г.

В края на миналия месец в Стокхолм в рамките на изложбата ITS - световен форум за напредничави технологии в областта на транспортните средства и услуги, компанията Volvo Trucks представи няколко собствени проекта на товарни автомобили следващо поколение. Сред експонатите бяха т.н. "мислещи" камиони, които в автоматичен режим ще могат да изпълняват някои фунции на шофьора, като си взаимодействат с другите транспортни средства на пътя, а също така да взимат под свой контрол процеса на управление в случай на възникване на извънредна ситуация.

На щанда на Volvo Trucks бяха представени последните разработки на компанията в областта на активната безопасност: товарен автомобил-концепт и симулатор на управление. Именно симулаторът нагледно демонстрира в действие работата на системата Automated Queue Assistance (система за помощ на водача при движение в плътен поток), която взима автоматично върху себе си ускорението и спирането на камиона в условията на ниско скорости в трафик.

Освен това Volvo показа образец, участващ в проекта на ЕС HAVEit (Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport или високоавтоматизирани транспортни средства за разумен транспорт). В него, освен множество специални функции, е монтирана системата E-horizon, която позволява с помощта на карта да се информира шофьора с данни за особеността на релефа, през който кара.

No comments:

Post a Comment