Monday, November 30, 2009

Българите постигнаха успехи в Гърция

В едно от най-тежките оф-роуд състезания "24 часа на Атина" - 1000 км, Българския отбор се представи отлично. От записаните 112 екипажа след техническия преглед стартираха 97 джипа от Гърция, Русия, Италия и България.
Надпреварата стартира в центъра на Пирея, премина през континенталната част на Гърция, през областите Атика и Виотия през остров Евея и финишира отново в Пирея. Всички участници бяха наблюдавани чрез сателитна система iTrack, с цел безопасност и достоверност на резултатите Голямата звезда бе европейският шампион от „Баха” Борис Гадашин от Русия. Той е поканен специално от организаторите и му осигуриха автомобил, бърза асистенция и всички екстри по трасето.

При 4х4 автомобилите България бе представена от екипажа Ивайло Върбанов/Пламен Кацарски с Mitsubishi Pajero 3.5. Върбанов започна отлично състезанието и водеше убедително, като в няколко етапа задминаваше руснака. След петия специален етап, на 15-ия час, Гадашин не издържа на атаките на Върбанов и изнервен напусна състезанието. Иво Върбанов водеше убедително, но 6 км преди финала технически проблем го забави и финишира втори след гърка Димитрис Христу също с Mitsubishi Pajero 3.5.

Със специалното разрешение на организаторите, двама български пилоти с АТВ бяха поканени да поставят световен рекорд по продължителна езда на четириколка. Тодор Христов и Петър Ценков стартираха заедно с джиповете и изминаха 1000 километра за 24 часа. Опитът им в досегашните състезания и участия помогна много в няколкото критични момента. Около 19 часа след старта те имаха проблеми с тока на навигацията и светлините на АТВ-то, а Христов управлява машината "на сляпо" в оставащите 20 км до сервизна зона. Инфарктни се оказаха също така последните четири часа и 80-километровият специален етап през скалистите планини на остров Евея с много пропасти и тесни пътеки. Силните удари в камъните нараниха ръцете и на двамата, но с намалено темпо и много усилия двамата преодоляха и това изпитание. След успешния финал и вече поставения световен рекорд, Христов и Ценков получиха специалните поздравления от организаторите и респекта на всички участници.

През този уикенд новите световни рекордьори ще атакуват и призовите места в гръцкия оф-роуд шампионат, като ги очаква още едно състезание и нови 500 км.

До финала на състезанието достигнаха само 34 участници, 4 джипа се преобърнаха в деретата, 10 напуснаха поради преумора на екипажите, а останалите получиха технически проблеми по трасето.

No comments:

Post a Comment