Saturday, January 30, 2010

Нисан ще прави серииен Електромобил влага 1,4 милиарда долара

В щата Тенеси,  в най-скоро време трябва да започне производството на електрическия автомобил Нисан LEAF с нулеви емисии и литиево-йонни батерии. Американското подразделение е взело заем от 1,4 милиарда долара. Това е част от програмата за подпомагане на напредничави технологии в производството на автомобили, приета от Американския конгрес през 2007 г. Цялостният размер на заемите е 25 милиарда щатски долара. Освен Нисан от тази помощ ще се възползва и компанията Форд, която ще получи 5,1 милиарда долара за старта на производството на 13 екологични модела. На Тесла е отпуснат заем от 500 млн. долара, почти нищо.

Нисан Северна Америка, ще подсигури 1300 работни места, когато фабриките заработят в пълния си капацитет. Преустройството на завода започва още тази година. Предвидено е изграждането на нова фабрика за батерии, както и промени в някои съществуващи вече структури за производството на електрически автомобили. При пълен работен капацитет от фабриката ще излизат 150 000 бройки Нисан LEAF годишно, а от новото звено – 200 000 батерии.

Нисан LEAF е 5-местен седан, официалният му дебют на пазарите в САЩ, Япония и Европа е предвиден за декември 2010 г. Предните колела на Нисан Leaf са задвижвани от електрически мотор с максимална мощност 109 к.с., захранван от комплект литиево-йонни батерии. Те могат да бъдат зареждани от обикновен домашен контакт за осем часа, пробега на Нисан Leaf  е 160 км, а максималната му скорост е 140 км/ч.
 
Какво повече му трябва на човек.

No comments:

Post a Comment