Sunday, January 31, 2010

EuroNCAP обяви петте най-безопасни коли за 2009-а

EuroNCAP, известна с традиционните си краш-тестове за безопасност на автомобилите, обяви петицата на най-безопасните коли за 2009-а година. Рейтингът е изчислен на основата от резултатите, получени при краш-тестове на колите, заслужили максималните пет звезди и допълнителните точки, присъдени в различни категории.
EuroNCAP е тествала тридесет и три различни модела през миналата година. За постигането на общия рейтинг всяка кола минава през четири краш-теста, изпитания на отделните компоненти, преглед и оценка от инспектор, който оценява резултатите от тестовете и системите, свързани с безопасността.

Автопроизводителите са поискали от EuroNCAP да преразгледа методите си от 2007/2008 г. и изискванията бяха осъвременени, тъй като благодарение на развитието на технологиите безопасността нараства с всяка изминала година.

През 2010 г. прагът на максималната оценка от пет звезди скача от 75 на 80% по отношение на защитата на възрастни пътници и от 70 на 75% за деца. За пешеходците съответно той ще се повиши до 40%. Първите резултати от тествани автомобили ще бъдат обявени на 3 март.

Ето и класирането на 5-те най-безопасни Автомобили на 2009-а:


1. VW Golf VI

2. Honda Insight

3. Toyota Prius

4. Hyundai i20

5. Toyota Avensis

5. Volvo XC60

5. Opel/Vauxhall Astra

С най-лоши резултати през годината са били Сузуки Alto и Тойота Urban Cruiser, като и двете коли са получили едва по три звезди.

No comments:

Post a Comment