Wednesday, December 16, 2009

Автомобил на 2010 г. за България е Опел Инсигния

Кола на България за 2010 г. е Опел Инсигния. В конкурса гласуват 35 български автомобилни журналисти. Това е 27-ото отличие в световен мащаб за модела на Опел Инсигния най-престижното от които е “Автомобил на 2009 г.” в европейския конкурс.

Българския конкурс е организиран от Прес Авто Клуб – България


При променения метод за гласуване и обработване на резултатите Опел Инсигния (23,5 точки) изпревари само с една точка Фолксфаген Поло (22,5 т.). След тях се нареждат Mazda3, Toyota Prius и Chevrolet Cruze, но с голяма разлика от двата водещи автомобила.

В същия конкурс за “Ван на 2010 г.” бе избран Toyota Verso, предпочетен пред Citroen C3 Picasso, а за “4х4 на 2010 г.” – с голяма преднина Skoda Yeti пред BMW X1, Lexus RX450h и Toyota Urban Cruiser.

Традиционното отличие “PR на годината”, с което българските журналисти награждават най-добрия PR от автомобилна компания, отиде при Христина Пейчева от “BMW България”. Тази година за първи път в конкурса за автомобил на годината имаше и още редица категории и допълнителни награди. Mazda3 получи статуетка за технология на годината, а Toyota Prius – за “зелен” автомобил на годината.

За пилот на годината бе избран рали шампионът на България Крум Дончев. Компанията “Приста Ойл Холдинг” получи две награди от петте специализирани категории – за инвеститор на годината и за масло на годината с продукта си Prista Leader TD10-W. “Лазурит-94” получи отличие за серията си водоразтворими бои от ред 90 на Glasurit. “Екометал инженеринг” бе избрана за екологична фирма на годината.

За първи път и обикновените хора имаха възможност да гласуват за своите фаворити в конкурса чрез специална онлайн анкета, наречена “Глас народен 2010”. От всички гласували, 29-годишният софиянец Венелин Христов бе избран да получи награди от организаторите.

No comments:

Post a Comment