Sunday, December 06, 2009

Рено ще прави нов хечбек на Лада


Рено съобщи за разработката на нов хечбек на Лада, на базата на Concept C. Целта на Рено е да съживи АвтоВАЗ и да увеличи продажбите на компанията в Русия. Според французите новият хечбек ще се появи на пазара към 2012 – 2013 г.

Междувременно Renault закупи 25% от АвтоВАЗ и промени плановете на руснаците. Сега приоритетът на руския гигант е подобряване качеството на компактния модел Kalina.

В момента руското правителство притиска Renault да инвестира повече от АвтоВАЗ, но според французите те допринасят за руската фирма чрез „технологии, оборудване, ноу-хау и в бъдеще с платформи”.

В АвтоВАЗ в град Толиати работят около 100 000 човека, заводът продава продукцията си предимно на местно ниво, а сега фирмата е сериозно засегната от световната криза. Продажбите на автомобили в Русия са паднали с 57%, а не е тайна, че над 80% от производството на АвтоВАЗ се реализира на руския пазар.

Другият голям пазар за руските возила е Украйна, където продажбите на нови автомобили са паднали през последната година със 75%.

От АвтоВАЗ планират да съкратят 27 000 души, за да закрепят икономическото си състояние. Руското правителство наля известни средства във фирмата, за да предотврати вероятни протести в градчето Толиати.

No comments:

Post a Comment