Sunday, December 20, 2009

Най-опасните грешки зад волана

Според списанието Forbres списък на 10-е най-опасни шофьорски грешки, които най-често предизвикват катастрофи в Америка.



Грешките стават. Oсобено зад волана в изнервената пътна обстановка. Много от грешките се допускат напълно съзнателно, и въпреки, че шофьорите го осъзнават те се извършват, а подобни постъпки водят често до катастрофи, някои от които с фатален изход. Базирайки се на статистиката, Forbres е подредил топ 10 на най-опасните грешки зад волана.

Не е трудно да де досетим, че на първо място е карането под влияние на алкохолни пари. По вина на нетрезви шофьори в Щатите стават до 40% от всички катастрофи. Второто място е за писането на SMS-и по време на каране. Според някои изследвания тази дейност дори много по-силно отвлича шофьора от пътната обстановка, отколкото алкохола или наркотиците. "Почетното" трето място е за прекалената емоционалност зад волана, която проявяват някои водачи.

След призьорите идват такива шофьорски грехове като липсата на детска седалка, хулиганството на пътя, недооценяването на климатичните условия, игнориране на предпазните колани, каране без очила или управление с остарели контактни лещи, левашкото управление на колата, както и карането при преумора или сънливост.

No comments:

Post a Comment