Monday, December 28, 2009

Руския всъдеход Тигър огромен и брутален

Пуснаха и граждански вариант на военният руски всъдеход Тигър, известен с внушителните си габарити и изключителна проходимост, вече е достъпен за всеки. Интересен е въпросът от къде въобще се появи този уникален мощен всъдеход?

Отговорът е Обединените Арабски емирства. Поръчката дало министерството на отбраната, за направа на многоцелево транспортно средство. Създатели на машината са главно конструктори от ГАЗ, които са създали наистина уникален всъдеход.

Интересно е че, след като са платили разработката на това ново HMTV  високомобилно транспортно средство, арабските поръчители се отказват от продължение на поръчката. За да не отиде разработката на въздоха, всъдехода наречен вече Тигър, започнали да доставят на руските силови министерства и структури.

Да се опише екстериора на Тигъра е безсмислено – огромен и брутален, призван с вида си да внушава страх и трепет. И армейската, и гражданската версия, и отвън, и отвътре изглеждат практически еднакво. Във втория вариант, обаче, най-скъпите комплектации имат кожен салон, мултимедиен комплекс, камери за обзор назад и други атрибути на съвременните големи всъдеходи. Всъщност, единствено необходима от екстрите за Тигър е камерата, която позволява да се подобри обзорността и без нея паркирането на заден ход на този пътен великан не е лек въпрос.

В конструкцията на машината е заложен огромен резерв на здравина – в основата й е мощна лонжеронна рама, за която са прикачени двигателя, окачването и други възли и агрегати на всъдехода. Окачването е на торсионни, те , главните предавания и колесните редуктори са взети от знаменитите бронетранспортьори БТР-80. Моторът е американски, дизелов, Cummins с мощност 205 к. с., агрегатиран или с чешка механична предавателна кутия или с американски автоматик. За да поевтини конструкцията, производителят обеща да освои производството на вариант с ярославски турбодизел с мощност 273 к.с.

Заемките от бетеера дават на колата забележителни всъдеходни качества. Всяко колело може да се движи нагоре-надолу в рамките на 30 см, а пътният просвет е 40 см! За съвсем непроходим оф-роуд са подготвени две мощни лебедки, система за централно помпане и изпускане на гумите Michelin X с размери 335/80 R20 (същите гуми, но с по-голям размер се използват при автомобилите Камаз, многократни победители в прочутото рали Дакар).
Всичко това изисква сериозно вложение – в Русия базовата цена на колата е 3,5 милиона рубли /156 000 лева/.

Скъпо, но оригинално и ексклузивно. Е, в Русия хамърите са по-достъпни - Н2 тръгва от 2 милиона и 350 000 рубли, Н3 – от 1,41 милиона. Но списъкът на допълнителното оборудване на Тигъра е практически безграничен - автоматик, антиблокираща спирачна система, индивидуално боядисване… Изпълнението на всеки конкретен автомобил е ограничено само от парите и фантазията на бъдещия собственик. Колата може да бъде поръчана и закупена само от едно единствено място – руската Военно-промишлена компания.
Какво представлява Тигър 23001

Купе с 6 врати и 6 места, габарити - дължина мм – 5100, ширина, мм – 2200, височина, мм – 2200, просвет, мм – 400. Двигател – ходов обем 5,9 л, мощност 205 к. с. при 2500/мин, максимален въртящ момент – 680 Нм при 1500/мин. Трансмисия – 5-степенна механична, 2-вустепенна раздатка, постоянно предаване на четирите колела. Окачване – отпред независимо, торсионно, отзад зависимо, торсионно. Маса зареден 4800 кг, товароподемност 1500 кг. Разход на гориво – 15 л на 100 км път. Максимална скорост 140 км/ч.

No comments:

Post a Comment