Thursday, December 31, 2009

Първият български електромобил

Цветомил Белчев, изобретателя на първият български електромобил .

Автомобилът е едноместен, но Белчев има проект и до три месеца ще направи и двуместен. Работилницата се намира в Стара Загора и е готова за производството. Моделът е разработен с лични средства, от петима старозагорци, без помощ от ЕС.

Дизайна е на старозагорецът Иван Василев, възпитаник на НХА "Николай Павлович".
Максималната скорост на Българския електромобил е 45 км в час. Теглото му е 400 кг , когато е зареден. Батерийте тежъте 140 кг, а полезният товар - 250 кг.
Акумулаторът му се зарежда за 8 часа. Дължината на еко возилото е 2 метра и 10 см, широчината - 1 метър и 15 см, а височината - 1 метър и 57 см.
За 1 км собственикът на возилото трябва да плати по 1 стотинка, обясни изобретателят. Може да се използва от куриери, служители на реда или пощальони, поясни Белчев.
Това е екологичен автомобил и ще бъде в полза за един град.

 Цената на електромобила е 10 хиляди лева с ДДС.
Това е с 40 на сто по-евтино от други подобни по света. При серийно производство цената му може да намалее. Всички части са български, като 20 на сто от тях са произведени в други български фирми.
Капацитетът на работилницата на Белчев е 10 електромобила месечно. Първият му клиент е българин, който живее в Гренландия.
Цветомил Белчев има регистрирана търговска марка, предстои му сертифициране на автомобила в Министерството на транспорта.
35-годишният старозагорец е електротехник и има авторемонтна работилница. Първият му проект за електромобил е отпреди 7 години. При проба той катастрофира и остава в

инвалидна количка цяла година. Станал на крака, той завършва изобретението си.
Утре той ще направи предложение до кмета на Стара Загора да се изградят две стоянки в града за зареждане на електромобили в Стара Загора.

No comments:

Post a Comment