Monday, February 08, 2010

Два Български отбора ще участват в Shell Eco-marathon Европа 2010

България ще бъде представена от два отбора на тазгодишното състезание за икономия на гориво Shell Eco-marathon Европа 2010, което започва на 6 май на пистата EuroSpeedway в Лаузиц, Германия. Нашите студенти отново ще влязат в луда надпревара с представители на технически университети от цяла Европа.

Нашите отбори са на Техническия университет – София, това ще бъде трето поредно участие в Shell Eco-marathon Европа, а пък Варненския технически университет ще пробва възможностите си за втора година. През 2009 г. и двата български отбора представиха успешно страната ни. С автомобила Pia отборът на ТУ-София успя да заеме 25-о място сред общо 56 участващи отбора в категорията „Градски тип”. Това е добро постижение, като се има предвид, че 26 автомобила не успяха да финишират. Състезателите ни от Варна пък се появиха с футуристичната кола „Морски дух”, която финишира първа сред автомобилите, задвижвани с пропан-бутан в категория „Прототипи”.

Отборът на технически университет-Варна е също много ентусиазиран да се впусне в надпреварата: „В резултат на натрупания опит през миналата година решихме да разработим изцяло нова концепция за футуристичен автомобил в категорията „Прототипи”. С него ще се опитаме да заемем престижно място в генералното класиране”, похвали се мениджърът на варненския отбор, доц. Ангел Димитров.

Има малко повече от три месеца до началото на състезанието, до оставащото време, 221 студентски отбора от 24 държави конструират своите автомобили, проектирани да поставят нови рекорди в 26-ото издание Shell Eco-marathon Европа . За 2010 г. 153 автомобила от категория „Прототипи” и 68 от „Градски тип” са одобрени за участие в състезанието, в което ще участват над 3 000 младежи от европейски университети и училища.

No comments:

Post a Comment